Съвременните изисквания в областта на дерматологията и козметологията промениха мястото и значението на пилиг системите в грижата за здравето на кожата. Ние в ДермаКод работим със специализирани и доказани пилинг системи – органични пилинги, ензимни пилинти, фитопилинг. Основна наша теза е това, че няма „лош пилинг”, а само неправилно подбран или приложен такъв. Промените в метаболизма на кожата могат да бъдат овладени много лесно с правилно предписан и проведен пилинг. Основно е разграничението в козметологията на това каква роля играе пилинг агента в грижата за кожата – той може да има основна роля в конкретна пилинг програма (провеждат се предимно в есенно-зимния период) или подготвяща функция за по-работещ ефект от дадена терапия. Специалистите в ДермаКод са специално обучени и успешно прилагат всички дерматологични и козметологични пилинг агенти в работата си.

Основна наша грижа е здравата, красива и поддържана кожа, а един от работещите методи е изграждането и провеждането на подходяща пилинг програма. Доверете се на ДермаКод!


Ретинолов пилинг (витамин А)

Кожата и витамин А

Едни от ключовите решения в областта на дерматологията и козметологията за справянето с процесите на стареене и увреждане на клетъчните структури на кожата  е прилагането на витамин А. Важно е да се отбележи, че витамин А има няколко химични формули, а именно: ретинол, ретинил палмитат, ретинил ацетат, ретинолова киселина. Кератиноцитите имат специфични рецептори на клетъчната си мембрана към различните форми на витамин А. Същите тези рецептори играят роля в процеса на транспортиране на молекулите на витамин А вътре в клетката. Вече постъпил вътре в клетката витамин А навлиза в митохондриите, където оказва влияние върху ДНК структурата на клетката. Процесите на стареене на клетъчните структури на кожата се активират под въздействието на ултравиолетовата радиация. В конкретния случай на меланоцитните клетки тази увреда се изразява в повреда на ретиноидните рецептори на клетъчната мембрана. По този начин транспортирането на молекулите-регенератори на ДНК, т.е. витамин А, се намалява в значителна степен. Компенсирането на тези загуби на витамин А вътре в клетката може да се проведе чрез локалната апликация на витамина. По този начин апликацията с витамин А на кожата стимулира увеличаването на ретиноидните рецептори върху клетъчните мембрани. Трябва да се отбележи наличието на т. нар ретиноидна реакция на кожата вследствие на прилагането на витамин А. Обикновено тази реакция се проявява при апликирането на ретинол или ретинолова киселина и се изразява в зачервена, раздразнена и чувствителна кожа. Едно от обясненията за тази реакция е невъзможността на витамин А да навлезе в клетката вследствие на повредата на ретиноловите рецептори върху клетъчната мембрана като по този начин останалите вън от клетката молекули на витамина унищожават мембраната и предицвикват ретиноидната реакция.

Основни ефекти на витамин А върху кожата:

 • влияе върху ДНК структурите на кератиноцитите (клетките нарастват и са с нормален размер). Стимулират нарастването на клетките в базалния слой на епидермиса като така видимо нараства „дебелината” на кожата. Кожата заздравява по-бързо, поради регулирания растеж на клетките.
 • прави кожата по-устойчива към въздействията от околната среда.
 • води до по-равномерно разпределяне на меланин в кератиноцитите.
 • поддържа нормална скорост при производството на меланин от меланоцитите (равномерен тен на кожата).
 • намалява производството на себум от мастните жлези в кожата. 
 • поддържа и стимулира Лангерхансовите клетки в кожата.
 • възстановява кожата след ултравиолетови изгаряния.
 • оказва благоприятно влияние върху дермата – повлиява фибробластите и по-точно структурите, отговарящи за производството на колаген (изработва се нов „здрав колаген”).
 • повишава се секрецията на гликозаминогликани от фибробластите в дермата, които от своя страна повишават нивото на т. нар. ЕОФ (естествен овлажняващ фактор). Като резултат от тези процеси бръчките видимо намаляват.
 • насърчават трафика на кръв към дълбоките слоеве на кожата, в резултат на което се подобрява  храненето на кожата и здравословният ѝ външен вид.


Продукти на “Juliette Armand”с витамин А


Серум за лице с Ретинол-А 
Retinol-A Serum

Активни компоненти: инкапсулиран ретинол - Tagravit®, витамин Е, D-пантенол.

Серумът е съставен от стабилизиран и отделен във чист вид витамин А в съчетание с витамин Е и Д-пантенол. Притежава мощно регенериращо действие, предотвратява процесите на стареене на кожата. Стимулира естествените процеси на възстановяване, активира регенерацията на клетките. Предупреждение: може да има раздразнение на кожата, оказва и ранозаздравяващ и успокояващ ефект върху нея. Антиоксидант, стимулира изглаждането на бръчките, повишава еластичността на кожата, възвръща младостта и сиянието ?

Подходящ за: всички типове кожа като антиейджинг грижа.

Приложение: 7-10 капки от серума върху предварително почистена и тонизирана кожа. Деликатно да се пенетрира и да се нанесе крем.


Серум за лице с Ретинол и Витамин С
Retin-C Serum

Активни компоненти: Ретинол, витамин С.

Серумът съдържа два силноактивни  компонента, които гарантират мощно антиоксидантно действие и така предотвратяват процесите на стареене. Коктейлът активира процесите на регенерация на клетките, предотвратява процесите, водещи до образуването на пигментни лезии (петна), неутрализира окислителните процеси като така предпазва от разрушаване колагеновите и еластинови нишки. Активните компоненти на серума предизвикват изглаждането на бръчките и възтановяването на  естетичните контури на лицето.

Подходящ за: всички типове кожа като антиейджинг грижа.

Приложение: 7-10 капки от серума върху предварително почистена и тонизирана кожа. Деликатно да се пенетрира и да се нанесе крем.


Крем за лице с 24-часово действие със съдържание на Ретинол и витамин С
Retin-C 24hCream

Възстановяващ антиоксидантен крем с удължено действие с висока концентрация на ретинол и стабилизирана формула на витамин С. Подходяща формула за качествени резултати при коригиране на възрастови изменения по кожата: изглаждане на бръчки, гладкост, розов цвят и сияние на кожата. Възстановява влакната на колагена и еластина и подобрява функционирането им с цел съхраняване на еластичността и тургора на кожата. Засилва механизмите на антиоксидантна защита, предпазва от окислителен стрес и повреда на клетките и съединителните влакна в кожата. 

Глицини на соята(фосфолипидивъввидналипозоми) – специфична структура, която доставя Биологично Активни Вещества (и водо-разтворими), които влизат в състава на серума в дълбоките слоеве на кожата като по този начин насърчават хидратацията и защитатват от трансепидермална загуба на вода. Продуктът доставя определени активни вещества до клетъчните мембрани като гарантира постепенното проникване в зоните, където има необходимост от тях. Фосфолипидите играят ролята на удължители на действието на другите активни вещества и възстановяват нарушения обмен на веществата както и защитните функции на кожата.

Препоръчва се за ефективна грижа при наличие на фактори на стареене (фото- и възрастово) на кожата.

Приложение: Кремът се нанася върху чиста и тонизирана кожа. Този продукт дава много добри резултати и при съчетаването му със Серума Ретинол-А.


Фитопилинг

Първоначално Фитопилингът е бил използван от доктори. Съдържа изцяло натурални съставки, извлечени от SPONGILLA LACUSTRIS, SPONGILLA FRAGILIS (LEIDY) и EPHYDATIA FLUVIATILIS - вид гъби, които обитават езера в Русия и Канада.

 • Стимулира клетъчното обновяванеи отстранява дегенерирали клетки, като предотвратява появата на повърхностни лезии и дисхромии.
 • Активира жизненоважните функции на кожата и подобрява състоянието на увредените тъкани, като възстановява плътността, еластичността и свежия вид на кожата.
 • Възстановява нарушения процес на кератинизация и регулира себумната секреция

Третирането на кожата с Фитопилинг предизвиква интензивна хиперемия. С ускоряването на кръвообращението се подобрява метаболизмът на клетките, което ускорява процеса на производство на колаген, еластин, фибронектин и хиалуронова киселина.

Терапията с Фитопилинг е с доказани резултати, които превъзхождат другите методи с комбинирано (ексфолиращо и подмладяващо) и безопасно действие. Последните проучвания, проведени от американски учени показват, че вероятността от заболяване от рак на кожата намалява с 80% при хора, чиято кожа е редовно третирана с пилинг със средна дълбочина на въздействие.


BHAS

Салицилова киселина – ВНА (Beta Hydroxy Acid) киселина или бета-хидрокси киселина (разграничава се от АНА по позицията на въртене на хидроксилната група спрямо карбонилната група) се извлича от кората на върба. Има по-малко изразено иритиращо действие в сравнение с АНА киселините и силно изразено ексфолиращо действие. Козметологичният ефект при прилагането ? се справя с наличие на признаците на стареене на кожата (бръчки и линии). Дерматологичното действие е кератолитично, противовъзпалително и антибактериално. При комбинирането на ВНА и АНА киселини се постига добър козметологичен ефект при справянето с прекомерна себумна секреция и наличие на милиуми.


AHA

АНА (Alpha Hydroxyl Acid) – алфа-хидрокси киселини. Това са киселини с алкохолна функционална група (хидроксилна) с алфа позиция спрямо карбонилната група. Молекулната структура на АНА е R-CHOH-COOH. Този тип киселини са естествена съставна част на много плодове, растения (гликолова киселина в захарната тръстика) и млечни продукти (млечна киселина) и поради това, че са познати най-вече от плодовете се наричат още плодови киселини (лимонена киселина, яблъчна киселина).

Основната козметологична роля на АНА киселините е да стимулират клетъчното подновяване като този тип киселини се прилагат и поради ексфолиращия и овлажняващ ефект върху кожата. Механизмът на действие на АНА киселините се изразява в това, че те причиняват отслабване на корнеоцитното сцепление като въздействат върху йонните връзки на корнеоцитите. Характерно за АНА киселините е, че те понижават phна кожата и променят корнеоцитното сцепление. Поради действието на този механизъм се увеличава десквамацията на повърхностния слой на кожата, което от своя страна активира стимулирането на процеси, водещи до подновяване и възстановяване на нормалното ниво на хидратация в тези слове на кожата.  Подновената и здрава кожа има по-добри защитни свойства – една от основните функции на кожата, както и по-добър външен вид. Повърхностният ексфолиращ ефект на този тип пилинг повлиява както клетъчното подновяване, така и стимулира синтеза на колаген и еластин, в следствие на което кожата е по еластична и тонизирана. Важно е да се отбележи значението на концентрацията на АНА киселините за постигане на различни козметични цели. При по-ниска концентрация АНА киселините имат предимно хидратиращо и омекотяващо действие. Това се дължи на факта, че АНА киселините  трансформират кератина от епидермиса в аминокиселини, които са важен фактор за хидратацията и еластичността на кожата. Те повишават синтеза на мукополизахариди (влагозадържащ ефект), които пряко влияят върху нивото на влага в кожата, от една страна, а от друга този фактор играе роля за подобряване на еластичността на кожата.

Обобщено, АНА киселините подобряват структурата на кожата чрез следните механизми:

 • Стимулиране на клетъчното подновяване
 • Намаляване плътността на роговия слой
 • Стимулиране синтеза на мукополизахариди
 • Хидратиране на епидермиса

Концентрацията на АНА киселини е пряко свързана с постигането на определена козметологична цел:

 • При ниски концентрации на АНА киселини – имат ексфолиращ ефект и се стимулират процесите на естествена защита на кожата, това е т. нар. освежаване на кожата.
 • При средни концентрации на АНА киселини – корекция на малки недостатъци по кожата.
 • При висока концентрация на АНА киселини – ефективно въздействие върху белезите на стареене: дълбоки бръчки, липса на тонус, „повяхнала кожа”, пигментни петна, белези, хиперкератинизация.
 • Трябва да се има предвид, че АНА киселините могат да възпалят някои типове кожа. Съществува, макар и рядко, алергия към АНА, което определя необходимостта от предварително тестване преди прилагането им. По принцип, АНА се възприемат по-добре от повечето типове кожи с изключение на чувствителните и реактивните – появява се зачервяване и възпаление. Важен фактор, освен концентрацияна на АНА, е и времето на експозиция на киселината върху кожата както и phна киселината.

Видове киселини, прилагани в козметологията и дерматологията.

Бадемова киселина– това е АНА киселина, дериват от хидролизата на екстракт от горчив бадем с химична формула (НОСН(С6Н5)СООН). Химически бадемовата киселина има структура близка до най-използуваните антибиотици. Има умерено ексфолиращо действие,  добро противовъзпалително действие като основно за този тип химичен пилинг е добрата му поносимост и от много чувствителни кожи. Бадемовата киселина почти не дразни кожата и се характеризира с по-повърхностно действие поради големия си молекулярен размер. Подходяща е за повърхности пилинги и се справя добре с повърхности пигментни петна. Подходяща е както за професионална употреба, така и за добавяне към продукти за домашна грижа. В медицината бадемовата киселина се използува като антисептик на пикочните пътища.

Млечна киселина– АНА киселина (С3Н6О3), извлича се от ферментирало мляко. В исторически контекст това е една от най-отдавна известните и използувани киселини (прочутото магарешко мляко на Клеопатра). Трябва да се отбележи, че млечната киселина е налична в роговия слой на кожата и е част от важния Естествен Овлажняващ Фактор (NMF). Тя е хигроскопична, прави кожата по гъвкава и по-добре хидратирана като задържа влагата. При прилагането й върху кожата последната става по-сияйна, по-светла и избистря тена.

Гликолова киселина- АНА киселина (С2Н4О3), получава се от захарна тръстика. Този тип плодова киселина е с най-малка молекула, което й позволява лесно да проникне в кожата. Гликоловата киселина е най-ефективна от всички АНА киселини по отношение на регулиране и ускоряване на клетъчния синтез на кожата. Дерматологичните ефекти на гликоловата киселина върху кожата са: отстраняване на повърхностните рогови клетки, хомогенизиране пролиферацията на клетките, подсилване синтеза на колаген и еластин в дермата. Козметологичният ефект е по-сияйна и гладка кожа с бистър и равномерен тен.