Премахването на нежеланото окосмяване е козметична процедура прилаган от древни времена. Множество техники и похвати са били използвани през вековете с различна трайност и ефикасност. В наши дни високите технологии навлязоха във всички сфери на живота, включително и в козметологията. През 80-те години на миналия век група научни работници и лекари от Израел установяват способността на меланина в космите да поглъща светлина с определена дължина на вълната и да я превръща в топлина, като по този начин се предизвиква коагулация (изгаряне) на космента луковица. В резултат на тази коагулация от засегнатата луковица повече не израства косъм.

За постигане на трайни резултати при фотоепилацията е необходимо да се направят между 3 и 8 процедури. Броят на процедурите е индивидуален и зависи от няколко основни фактора:

  • фототип: броят на процедурите е по-малък при хора с тъмни косми и светла кожа, докато при хора с много светли косми са необходими повече процедури поради по-малкото количество пигмент (меланин) в техните косми.
  • зона на третиране: в различните зони на човешкото тяло различно количество косми се намират във фаза на растеж (анаген). Поради тази причина броят на процедурите за различните зони е различен. Най-малко процедури са необходими за постигане на траен резултат в зоната на подмишниците и интимните части, а по-голям брой процедури са необходими за третиране на горна устна, брадичка и ръце.
  • тен на кожата: по-светлите кожи се повлияват по-бързо от фотоепилация, докато по-матовите и тъмни кожи се повлияват по-бавно. Поради тази причина не се препоръчва да се прави фотоепилация до 3 седмици след постоянно излагане на слънце или солариум.
  • пол: при мъжете се постига по бърз и видим резултат - особено при третиране на мишници, гръб и гърди. Това се дължи на факта, че космите при мъжете са по дебели, с по-големи фоликули и съдържат повече меланин.